Speelpleinen goed van start gegaan

donderdag 20 juli 2017
Terug naar overzicht

Precies 7 speelpleinen worden er door de regenbOog vzw en Autisme Limburg vzw begeleidt in Limburg. De speelpleinen zijn ondertussen twee weken bezig, en we kunnen spreken van een goede start. Nooit eerder waren de vakantiewerkingen zou goed op mekaar afgestemd.

De rode draad doorheen alle pleinen dit jaar is ‘doorheen de tijd’. De werkingen in Beringen, Sint-Truiden, Genk en Hasselt werken allemaal rond dit thema.

Heel wat kinderen

Er worden met alle pleinen samen heel wat kinderen bereikt. Bij ’t Wolfke, de Snoezeltjes en Hebbeding worden er dagelijks een 15-tal kinderen opgevangen. In Genk is dat 30 tot 40 kinderen per dag. Bij Autisme Limburg, een werking waar ze 1 op 1 begeleiding voorzien, vangen ze evenveel kinderen op als er begeleiding is voorzien.

Vrijwilligers

En dat is heel wat. Want naast de kinderen die worden opgevangen, staan er soms ook kinderen op een wachtlijst. En daarvoor is Autisme Limburg nog op zoek naar vrijwilligers. Want, “elk kind telt” en heeft recht op een volwaardige vakantieopvang.

Naast Autisme Limburg werken ook de pleinen in Hasselt en Genk voornamelijk met vrijwilligers. In Beringen en Sint-Truiden voorzien de stadsdiensten jobstudenten voor de begeleiding van de kinderen.

Pret, pret en… nog eens pret!

Dat kunnen ze beamen in Beringen. Zij hebben een supercoole teletijdmachine geknutseld en gaan daarmee elke week doorheen de tijd. Zo hebben ze in de Cosmodrome zelfs echt een ontdekkingstocht door de ruimte gemaakt en hebben ze zelfgemaakte raketten kunnen afschieten! Naast uitstapjes wordt er nog veel gesport en geravot.

“Het mooiste in ons lokaal? De kinderen die het elke dag vullen.”


Ook in Genk weten ze van wanten: zij begonnen in de Oertijd en hebben ze de hele bende van dino-koekjes voorzien. Nadien trokken ze met de tieners op queeste en het Blotevoetenpad, én hebben ze zelfs als geprobeerd om de wereld te redden. Binnenkort komen er nog eens paarden en chinchilla’s langs!

In ’t Wolfke was het de eerste week vooral puffen en zweten. Water heeft gelukkig voor verkoeling gezorgd! De kinderen hebben zelfs alle vrouwelijke begeleiders in het zwembad gegooid!  Daarnaast hebben ze aan kinderyoga gedaan, zijn ze naar een boerderij geweest, hebben ze een groot ‘reis rond de wereld’ spel gemaakt en… lekker gekookt.

Bij Hebbeding in Hasselt was dat niet anders. Zij gaan elke maandag met de hele bende zwemmen in Kapermolen. Daarnaast wordt er heel wat gespeeld en geknutseld. Als kers op de taart zijn ze in Bokrijk echt brood gaan bakken zoals dat vroeger werd gedaan. Een leuke uitstap!


Kleine tussenstop

Ondertussen zijn de vakantiewerkingen in Genk en Hasselt er een weekje tussenuit gegaan om de batterijen weer volledig op te laden. Vanaf 24 juli is het weer alle hens aan dek voor nog drie weken vol plezier.


Op donderdag 10 augustus gaan de vier pleinen met enkele grote bussen op gezamenlijke uitstap naar de Gaia Zoo. Wij kijken er alvast naar uit!

Fotoverslag vind je hier