Handige tool om de trein te nemen

donderdag 24 januari 2019
Terug naar overzicht

Om mensen met een verstandelijke beperking meer gebruik te laten maken van het openbaar vervoer en meer bepaald de trein, heeft NMBS de tool ‘Ik durf de trein te nemen’ online geplaatst. Deze werd ontwikkeld in samenwerking met mensen met een verstandelijke beperking en met verschillende organisaties.

Voor deze reizigers kan het moeilijk zijn om hun weg te vinden in de grote stations, om de juiste informatie te vinden en te lezen, het automaat te gebruiken om een ticket te kopen, hulp te vragen of om zich aan te passen bij onverwachte omstandigheden, zoals een spoorverandering.

Daarom heeft NMBS de leergids ‘Ik durf de trein te nemen! Mijn leergids om alleen te reizen’ samengesteld. Deze tool werd speciaal ontworpen voor personen met een lichte tot matige verstandelijke beperking en hun begeleiders (familie, maatschappelijk assistent, opvoeder enz.). Meer algemeen richt deze gids zich tot iedereen die problemen ondervindt om de weg te vinden of informatie te lezen en te begrijpen.

De gids werd uitgewerkt samen met personen met een verstandelijke beperking, gespecialiseerde vzw’s - Inclusion, Inclusie Vlaanderen en Edelweiss - en in samenwerking met de NHRPH (Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap) en Unia.

De gids kan worden gedownload en aangepast aan de specifieke behoeften van elke reiziger en aan de treinreis die hij of zij wil maken. De geïllustreerde gids geeft in aangepaste taal alle informatie die de klant nodig heeft om zijn reis voor te bereiden, zijn weg te vinden, een ticket te kopen via verschillende kanalen en assistentie te krijgen voor en tijdens zijn reis, hetzij door het NMBS-personeel, of via telefoon in de stations.

bron: balanske.be, belgiantrain.be